Jest taki jeden dzień w roku, kiedy w Domu Harcerza króluje ziemniak. Dzieci z gromady zuchowej obchodziły Święto Pieczonego Ziemniaka, na które zaprosiły również dzieci z pracowni majsterkowania. Imprezie towarzyszyła ciepła, słoneczna pogoda. Dzieci miały okazję poznać historię ziemniaków, dowiedziały się, co można z nich zrobić i jakie jeszcze inne noszą nazwy. Najbardziej wyczekiwaną chwilą było pieczenie kartofli w ognisku. Dzieci miały także okazję spróbować jeszcze innej ziemniaczanej potrawy, jaką były placki kartoflane. Na świeżym powietrzu smakowały wybornie! Nie obyło się również bez warsztatów plastycznych, podczas których dzieci wyczarowywały różnorodne cudaki kartoflaki oraz wykonywały ziemniaczane pieczątki. Do wspólnej zabawy chętnie dołączali rodzice. Dla nich również wystarczyło ziemniaczków z ogniska. Niestety dzień sie kończył, a ognisko powoli zaczęło dogasać. Trzeba było kończyć! Do zobaczenia za rok!