Eko-Animacje – przepis na syrop imbirowy

Syrop imbirowy

Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne sprawiają, że imbir lekarski może być wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie przeziębienia i grypy.
– 2 cytryny, najlepiej ekologiczne
– miód
– korzeń imbiru, 3-4 centymetry
Umyte cytryny należ sparzyć wrzątkiem. Kroimy je w plastry. Pozbywamy się pestek. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Do wyparzonego, suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu. Następnie układamy 3-4 plastry cytryny i umieszczamy dwie łyżeczki startego imbiru. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Na końcu całość zalewamy miodem. Słoik zamykamy i umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Możemy go dodawać do herbaty, wody lub spożywamy samodzielnie.

Dużo zdrowia 🙂

Marta Pohrebny

Rozmiar czcionki
Kontrast